1. Zoekopdrachten verfijnen
Zoekmachines gebruiken gaat een stuk makkelijker als je meer technieken gebruikt zoals het verfijnen van zoekopdrachten. Dit is het geval bij het gebruik maken van booleaanse operatoren. Stel dat we in Google de volgende zoekterm gebruiken:
vacature communicatie
We krijgen dan het volgende resultaat te zien:
Je ziet dat indeed.com als eerste omhoog komt. Indeed is een nogal dominante website en eigenlijk willen we dat resultaat niet zien. We kunnen dat bereiken met de volgende zoekterm:
vacature communicatie -indeed
Dit betekent dus - geef mij alle informatie over een vacature communicatie maar geef mij niet de resultaten van indeed.
Deze manier van zoeken is de zoekopdracht verfijnen. Op deze pagina vinden we meer mogelijkheden om de zoekopdracht te verfijnen en specifieker te zoeken.
2. Verschillende zoekmachines
Als we algemeen zoeken dan zijn er vier zoekmachines die we kunnen gebruiken:
- Google
- Bing
- Duck Duck Go
- Startpage
De eerste twee zoekmachines slaan gepersonaliseerde informatie op. Dat betekent dat een zoekopdracht voor persoon A er anders uit kan zien dan een zoekopdracht voor persoon B, afhankelijk van het commerciële belang.Dit is niet het geval bij de laatste twee zoekmachines.
De meeste zoekopdrachten kunnen worden gegeven in een ongepersonaliseerde zoekmachines. Meestal stemt het resultaat tot tevredenheid. Bij een ingewikkeldere zoekopdracht is het slimmer om Google in te zetten. Het beste is om dit te doen in een privévenster. In Edge en Chrome kan dat door op Ctrl-Shift-N te drukken. Het is dan voor Google dan lastiger om geprivatiseerde informatie op te slaan omdat een privévenster geen cookies opslaat. Let wel: het is voor Google nog steeds mogelijk om informatie op te slaan maar niet meer op je eigen computer.
3. Bewust zoeken
Het is niet altijd zo dat het resultaat wat bovenaan komt, ook het beste resultaat is. Stel dat we zoeken naar een instructievideo over hoe zonnepanelen installeren. We gebruiken de volgende zoekterm:
Merk op dat Google heeft "ontdekt" in welke regio we zijn.
We krijgen nu het volgende resultaat:
Beide resultaten zijn eigenlijk niet goed omdat ze te oud zijn. Als we met het knopje Tools de periode instellen evenals bijvoorbeeld de kwaliteit krijgen we betere resultaten:
4. Zoeken op een website
We kunnen ook zoeken op een specifieke website. Stel dat we op deze website willen zoeken naar informatie over programmeren. Dat gaat zo:
site:www.edictum.nl programmeren
We krijgen dan alle resultaten te zien die te maken hebben met lessen over programmeren op www.edictum.nl
5. Zoeken naar een bestandstype
Het is ook mogelijk om op zoek te gaan naar bestanden. Dit is mogelijk door gebruik te maken van de opdracht filetype. Als volgt:
overgewicht Nederland filetype:xls
Het is ook mogelijk om twee filetypes in te stellen:
overgewicht Nederland filetype:xls OR filetype:pdf
De OR zorgt ervoor dat op beide type files wordt gezocht.
6. Hoger in Google komen
Om je te verdiepen om hoger in Google te komen hier wat tips voor goede websites:
https://stormachtig.nl/hoger-in-google-komen-tips
https://app.neilpatel.com/nl/ubersuggest/overview
https://answerthepublic.com
https://search.google.com/search-console/about