1. De shiftout
In dit deel gaan we starten met een zogenaamde Shift-out. Dit is een chip die het mogelijk maakt om meerdere leds tegelijk aan te sturen. HIeronder zie je zo'n chip en je ziet ook het registratienummer: 74HC595. Iedere chip heeft zo'n registratienummer zodat je de specificaties kunt opzoeken.
De specificaties kun je vinden in deze file. In de tabel pinning, hieronder getoond, kun je de tabel vinden hoe de pinnen van de chip moeten worden aangesloten. Let op het rode vierkantje. Deze inkeping correspondeert met de onderstaande tekening zodat je kunt zien aan welke kant pin 1 zit.
2. De chip aansluiten
Als eerste gaan we de chip aansluiten met behulp van Fritzing. Neem het onderstaande schema over waarbij de volgende connecties zijn gemaakt.
- GND (pin 8) naar massa (0 volt)
- Vcc (pin 16) naar 5 volt
- OE (pin 13) naar massa
- MR (pin 10) naar 5 volt
Plaats eerst in Fritzing een breadboard en zoek vervolgens met de zoekfunctie de chip door het typenummer in te vullen.
De chip plaats je op het breadboard. Dat is even een handigheidje. De pinnen van de chip moeten connecten met het breadboard. Als dat niet direct lukt verschuif dan het breadbord een beetje. Uiteindelijk zie je dat de pinnen verbonden zijn doordat de verbindingen groen worden gekleurd.
Merk op dat de shiftout chip gemonteerd wordt met het inkepinkje naar rechts.
Sluit vervolgens de min en de plusdraden aan. We zorgen ervoor dat we aan beide kanten een plus en een min (massa) hebben.
Daarna de massa aansluiten dus
- GND (pin 8) naar massa (0 volt)
- OE (pin 13) naar massa
Een daarna de plus dus
- Vcc (pin 16) naar 5 volt
- MR (pin 10) naar 5 volt
Vervolgens gaan de de chip aansluiten met drie aansluitingen:
- de dataPin: DS (pin 14) naar Ardunio DigitalPin 11 (blauwe draad)
- de clockPin: SH_CP (pin 11) naar Ardunio DigitalPin 12 (gele draad)
- de latchPin: ST_CP (pin 12) naar Ardunio DigitalPin 8 (groene draad)
Het is overzichtelijker om met nietjes te werken.
Als laatste sluiten we de leds aan. Deze worden aangesloten op de poorten Q0 t/m Q7. Q0 zit in de afbeelding rechtsonder op pin 15 van de chip. De rest zit nu aan de bovenkant van de chip. Schematisch ziet dit er als volgt uit.
En in de praktijk sluiten we het nu als volgt aan.
Hieronder zie je de hele schakeling in het echt. Het is toegestaan om de weerstandjes in te korten met een kniptang. Neem voor de aansluiting van de ledjes zoveel mogelijk dezelfde kleur draden (indien mogelijk).
3. Een digitale teller
Nu de chip is aangesloten op de Arduino en de ledjes gaan we kijken welke mogelijkheden er zijn. We gaan zullen eerst een digitale teller maken. Hieronder de code voor de variabelen en de setup. Sluit de Arduino aan op de computer. Start het Arduino programma en voer de code in.
Onder de setup maak je de methode void loop() en nog een extra methode void updateShiftRegister(). Deze laatste methode schrijft naar de chip. Merk op dat in de methode shiftOut binnen de methode updateShiftRegister() de instelling staat 255-digitalNumber. Dat is omdat een shiftout precies andersom telt. De chip begint bij 256 te tellen.
Probeer de schakeling nu eerst uit en maak dan de opdracht.
4. De shiftout gebruiken
De lessen gaan nu voorlopig verder met het volgende. Bestudeer op de officiële Shiftout tutorial de volgende 2 delen:
Code Sample 1.2 One by One
Code Sample 1.3 Using an array
Vervolgens ga je met deze kennis het volgende proberen voor elkaar te krijgen.
5. De driver voor de nieuwe arduino
Klik hier voor de driver en installeer deze.